Palack

Palack ára

Mind a(z) 6 találat megjelenítve

 • Cabernet Sauvignon rozé – Bíboros kosbor

  1.900Ft

  2022-es évjárat

  A Cabernet Sauvignon a világ egyik legismertebb és legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtája.

  Népszerűségét jól mutatja, hogy a világ borvidékeinek nagy részén jelen van, az összes jelentősebb bortermelő országban készítenek belőle bort. A kékszőlőt szüret után bogyózzuk és csak pár óráig hagyjuk héjon ázni. Így a színanyag oldódik a mustba. Reduktív módszerrel készítjük, mert így őrzi meg friss, gyümölcsös jegyeit. Miért Bíboros kosbor lett a neve? A Biboros Kosbor egy védett növény, Neszmély környékén rengeteg található belőle. Már a középkorban is ajzószerként (afrodiziákum) használták. Próbálják ki! Állítólag ma is.

   

 • Chardonnay – Longa Villa

  2.500Ft

  2022-es évjárat

  Francia fajtaként tartják számon, de azért érdemes tudni, hogy a 15. században Magyarországon már „Kereklevelűként”. Ma is az egyik legelterjedtebb fajta hazánkban. Gömbölyded száraz fehérbor, őszi gyümölcsös (körte, alma), virágos jegyekkel, leheletnyi  mineralitással. Részben reduktív, részben újhordós eljárással készül, ami markánsabb, teltebb bort eredményez. Longa villának neveztük el a bort, mert Neszmélynek 1471-től hosszú ideig ez volt a neve.

 • Hárslevelű – Mariska néni

  1.700Ft

  2022-es évjárat

  Manapság minden borissza tudja, hogy a Hárslevelű a Kárpát-medence egyik őshonos szőlőfajtája. A neszmélyi talajon nagyon lágy, könnyed bort ad. Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Miért Mariska néninek neveztük el? Ő jutott eszünkbe, amikor megtudtuk, hogy a hárslevelű őshonos fajta, Mariska néni őshonos volt Neszmélyen és évekig, még 86 éves korában is a kis borászatunkban dolgozott.

 • ELFOGYOTT

  Merlot – Pista Bátyám

  2.000Ft

  2020-as évjárat

  Francia eredetű fajta. A merlot nem áll távol a Cabernet Sauvignontól, de lágyabb, bujább annál. Közepes testű, gyümölcsös zamatú, finom, lágy és simulékony. Tannin- és savtartalma alacsony. Pista bátyám volt az első borásza a 2004-ben megvásárolt területnek. Borkészítési technikája elég sajátságos volt, mert ha nagyon savas volt a bor a következő szlogent használta: “Hadd szóljon” – és már öntötte kiló számra hozzá a cukrot. Ma már nem ezt a technikát használja a borászat.

 • Olaszrizling – Zsiga bá’

  1.700Ft

  2022-es évjárat

  Hazánkban szinte minden borvidéken megtalálható. Borászatunkban egy könnyed, ásványos fehérbor készül belőle. Hagyományos, visszafogott ízvilágú, citrusos, kora tavaszi virágokra emlékeztető jegyekkel. A tradícionális borok kedvelőinek.

  Zsiga bácsi volt a borászat előző tulajdonosa. Csak Olaszrizlinget készített és nagyon kellemes, kedves borai voltak. Az egész falu ismerte, itt született, nőtt fel és házassága után költözött Svájcba. Igazi borász családból származik, de gyermekei nem akarták folytatni a borászkodást. Élete végéig minden évben visszajárt Neszmélyre és az egész nyarat ott töltötte borászkodással.

 • Szürkebarát – Miklós atya

  1.600Ft

  2022-es évjárat

  Egy francia borfajta, a pinot család tagja, a Pinot gris magyar megfelelője. A szőlő bogyója szürkésfehér, héja vöröses színezetű, világosabb színű rozé is készíthető belőle. Gazdag zamata, enyhe savai, üdesége miatt szeretik a borkedvelők. Miklós atyának neveztük el, mivel a 14. században, Károly Róbert Neszmélyre küldte Lajos herceg nevelőjét, Miklóst és birtokot adományozott neki. Az élete során rengeteget segített az ott élő szegényeknek.

WEBÁRUHÁZ