parallax background

Borászatunk

ISMERJE MEG NESZMÉLYI BORVIDÉKÜNKET

Jelentése: „az, aki nem bátor, aki félénk”.


A Neszmélyi borvidék Komárom-Esztergom megyében, a Dunántúl északi részén, a Dunától délre található dombvidéken terül el. A borvidék címet 1977-ben kapta meg.
A település neve egy szláv személynévből- Nezmel, Nesmel – magyar névadással keletkezett. Jelentése: „az, aki nem bátor, aki félénk”.
A területen már a római korban is termesztettek szőlőt, de a török hódoltság idején a lakosság megritkulásával az ültetvények is tönkrementek. A 18. század végére ismét jelentős termelővé és borexportőrré vált, mivel a borok, magas savtartalmuknak köszönhetően a hosszabb szállítást is jól viselték. A 19. század végén az ország szőlőtermelőit sújtó filoxéra-járvány itt is komoly károkat okozott. Az új telepítéseket az Eszterházy Csákvári Uradalom híres mintaszőlészete és pincészete vitte véghez, amely messze földön hírnevet szerzett a vidéknek. A II. világháború után a termelési és minőségi problémák annyira felerősödtek, hogy 1959-ben elvesztette borvidék rangját, és azt csak az új telepítések hatására, 1977-ben szerezte vissza.

Borászatunk


A neszmélyi terület talaja főként löszön kialakult barna erdőtalaj. Éghajlata az országos átlagnál hűvösebb, csapadékosabb, erősen szeles, de a hőingadozás kicsi és a napsütéses órák száma is elég nagy. Legjobb termőterületei a tengerszint felett 150-300 méterrel helyezkednek el, a Vértes és a Gerecse hegység napsütötte lejtőin. A legnépszerűbb fajták: Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Chardonnay, Olaszrizling és Kékfrankos.

Ismerje meg borainkat

Rólunk


Rábai Katalin borászata a Gerecse hegység lábánál, a Kásás-hegy dűlőben található, gyönyörű kilátással a Dunára és Szlovákiára. A kis borászat 1 hektáron gazdálkodik, azonban a kis terület ellenére több fehér és vörös szőlő fajtával foglalkozik.


Írjon nekünk
WEBÁRUHÁZ