Karton (6x palack)

Mind a(z) 6 találat megjelenítve

 • ELFOGYOTT

  Cabernet Sauvignon – Pista Bátyám

  2.000Ft

  2019-es évjárat

  A szőlő legjellemzőbb tulajdonságai a kisméretű bogyó, a viszonylag vastag héj is, ami jól jön abból a szempontból a szőlészeknek, hogy a fajtát ellenállóvá teszi a rothadással szemben, így nedvesebb klímán is jól termeszthető. Általánosságban elmondható, hogy legszebb példái olyan területekről származnak, amelyek klímája sem nem túl meleg, sem nem túl hideg. Ezért próbálkoztunk mi is vörösbort készíteni belőle. Az eredmény egy könnyed, nem savas, aromás bor, amelyet tésztás ételekhez szoktunk ajánlani. Pista bátyám volt az első borásza a 2004-ben megvásárolt területnek. Borkészítési technikája elég sajátságos volt, mert ha nagyon savas volt a bor a következő szlogent használta: “Hadd szóljon” – és már öntötte kiló számra hozzá a cukrot.Ma már nem ezt a technikát használja a borászat.

 • ELFOGYOTT

  Cabernet Sauvignon rozé – Bíboros kosbor

  1.500Ft

  2020-as évjárat

  A Cabernet Sauvignon a világ egyik legismertebb és legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtája.

  Népszerűségét jól mutatja, hogy a világ borvidékeinek nagy részén jelen van, az összes jelentősebb bortermelő országban készítenek belőle bort. A kékszőlőt szüret után bogyózzuk és csak pár óráig hagyjuk héjon ázni. Így a színanyag oldódik a mustba. Reduktív módszerrel készítjük, mert így őrzi meg friss, gyümölcsös jegyeit. Miért Bíboros kosbor? Védett növény, Neszmély környékén rengeteg található belőle. Már a középkorban ajzószerként (afrodiziákum) használták. Állítólag ma is.

   

 • Chardonnay – Longa Villa

  1.500Ft

  2020-as évjárat

  Francia fajtaként tartják számon, de azért érdemes tudni, hogy a 15. században Magyarországon már „Kereklevelűként”. Ma is az egyik legelterjedtebb fajta hazánkban. Gömbölyded száraz fehérbor, őszi gyümölcsös (körte, alma), virágos jegyekkel, leheletnyi  mineralitás sal. Részben reduktív, részben újhordós eljárással készül, ami markánsabb, teltebb bort eredményez. Longa villának neveztük el a bort, mert Neszmélynek 1471-től hosszú ideig ez volt a neve.

 • ELFOGYOTT

  Hárslevelű – Mariska néni

  1.300Ft

  2020-as évjárat

  Manapság minden borissza tudja, hogy a Hárslevelű a Kárpát-medence egyik őshonos szőlőfajtája. A neszmélyi talajon nagyon lágy, könnyed bort ad. Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Miért Mariska néninek neveztük el? Ő jutott eszünkbe, amikor megtudtuk, hogy a hárslevelű őshonos fajta, Mariska néni őshonos volt Neszmélyen és évekig, még 86 éves korában is a kis borászatunkban dolgozott.

 • Olaszrizling – Zsiga bá’

  1.300Ft

  2020-as évjárat

  Hazánkban szinte minden borvidéken megtalálható. Savai erőteljesek, de finomak, igazi férfias bornak tartják. Gyakran mutat keserűmandulára emlékeztető illat- és ízjegyeket. A hosszabb fahordós érlelés ízeit nemessé teszi. Zsiga bácsi volt a borászat előző tulajdonosa. Csak Olaszrizlinget készített és nagyon kellemes, kedves borai voltak. Az egész falu ismerte, itt született, nőtt fel és házassága utánköltözött Svájcba. Igazi borász családból származik, de gyermekei nem akarták folytatni a borászkodást. Élete végéig minden évben visszajárt Neszmélyre és az egész nyarat ott töltötte borászkodással.

 • ELFOGYOTT

  Szürkebarát – Miklós atya

  1.300Ft

  2020-as évjárat

  Egy francia borfajta, a pinot család tagja, a Pinot gris magyar megfelelője. A szőlő bogyója szürkésfehér, héja vöröses színezetű, világosabb színű rozé is készíthető belőle. Gazdag zamata, enyhe savai, üdesége miatt szeretik a borkedvelők. Miklós atyának neveztük el, mivel a 14. században, Károly Róbert Neszmélyre küldte Lajos herceg nevelőjét, Miklóst és birtokot adományozott neki. Az élete során rengeteget segített az ott élő szegényeknek.

WEBÁRUHÁZ