parallax background

Ismerje meg borainkat!

Irsai Olivér - Sírig tartó szerelem


1930-ban Kocsis Pál a Pozsonyi fehér és a Csabagyöngye szőlőket keresztezte, és így jött létre a mára szinte mindenki által ismert fajta. Korán érő szőlőfajta, bora zöldes-sárga színű, könnyed, gyümölcsös. Sírig tartó szerelemnek neveztük el, mert Kati és Olivér között örök szerelem szövődött.


1300 Ft/palack
Rendelni szeretnék

Szürkebarát - Miklós atya


Egy francia borfajta, a pinot család tagja, a Pinot gris magyar megfelelője. A szőlő bogyója szürkésfehér, héja vöröses színezetű, világosabb színű rozé is készíthető belőle. Gazdag zamata, enyhe savai, üdesége miatt szeretik a borkedvelők. Miklós atyának neveztük el, mivel a 14. században Károly Róbert Neszmélyre küldte Lajos herceg nevelőjét, Miklóst és birtokot adományozott neki. Az élete során rengeteget segített az ott élő szegényeknek.


1300 Ft / palack
Rendelni szeretnék

Chardonnay - Longa Villa


Francia fajtaként tartják számon, de azért érdemes tudni, hogy a 15. században Magyarországon már „ Kereklevelűként ” termesztették. Ma is az egyik legelterjedtebb fajta hazánkban. Gömbölyded száraz fehérbor, őszi gyümölcsös (körte, alma), virágos jegyekkel, leheletnyi  mineralitás sal. Részben reduktív, részben újhordós eljárással készül, ami markánsabb, teltebb bort eredményez. Longa villának neveztük el a bort, mert Neszmélynek 1471-től hosszú ideig ez volt a neve.


1500 Ft / palack
Rendelni szeretnék

Hárslevelű - Mariska néni


Manapság minden borissza tudja, hogy a Hárslevelű a Kárpát-medence egyik őshonos szőlőfajtája. A neszmélyi talajon nagyon lágy, könnyed bort ad. Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Miért Mariska néninek neveztük el? Ő jutott eszünkbe, amikor megtudtuk, hogy a hárslevelű őshonos fajta, Mariska néni őshonos volt Neszmélyen és évekig, még 86 éves korában is a kis borászatunkban dolgozott.


1300 Ft / palack
Rendelni szeretnék

Olaszrizling - Zsiga bá'


Hazánkban szinte minden borvidéken megtalálható. Savai erőteljesek, de finomak, igazi férfias bornak tartják. Gyakran mutat keserűmandulára emlékeztető illat- és ízjegyeket. A hosszabb fahordós érlelés ízeit nemessé teszi. Zsiga bácsi volt a borászat előző tulajdonosa. Csak Olaszrizlinget készített és nagyon kellemes, kedves borai voltak. Az egész falu ismerte, itt született, nőtt fel és házassága utánköltözött Svájcba. Igazi borász családból származik, de gyermekei nem akarták folytatni a borászkodást. Élete végéig minden évben visszajárt Neszmélyre és az egész nyarat ott töltötte borászkodással.


1300 Ft / palack
Rendelni szeretnék

Cabernet Sauvignon rozé – Bíboros kosbor


A Cabernet Sauvignon a világ egyik legismertebb és legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtája. Népszerűségét jól mutatja, hogy a világ borvidékeinek nagy részén jelen van, az összes jelentősebb bortermelő országban készítenek belőle bort. A kékszőlőt szüret után bogyózzuk és csak pár óráig hagyjuk héjon ázni. Így a színanyag oldódik a mustba. Reduktív módszerrel készítjük, mert így őrzi meg friss, gyümölcsös jegyeit. Miért Bíboros kosbor? Védett növény, Neszmély környékén rengeteg található belőle. Már a középkorban ajzószerként (afrodiziákum) használták. Állítólag ma is.


1500 Ft / palack
Rendelni szeretnék

Cabernet Sauvignon - Pista Bátyám


A szőlő legjellemzőbb tulajdonságai a kisméretű bogyó, a viszonylag vastag héj is, ami jól jön abból a szempontból a szőlészeknek, hogy a fajtát ellenállóvá teszi a rothadással szemben, így nedvesebb klímán is jól termeszthető. Általánosságban elmondható, hogy legszebb példái olyan területekről származnak, amelyek klímája sem nem túl meleg, sem nem túl hideg. Ezért próbálkoztunk mi is vörösbort készíteni belőle. Az eredmény egy könnyed, nem savas, aromás bor, amelyet tésztás ételekhez szoktunk ajánlani. Pista bátyám volt az első borásza a 2004-ben megvásárolt területnek. Borkészítési technikája elég sajátságos volt, mert ha nagyon savas volt a bor a következő szlogent használta: "Hadd szóljon" - és már öntötte kiló számra hozzá a cukrot.Ma már nem ezt a technikát használja a borászat.


Rendelni szeretnék
WEBÁRUHÁZ