parallax background

Ismerje meg borainkat!

Irsai Olivér - Sírig tartó szerelem


1930-ban Kocsis Pál a Pozsonyi fehér és a Csabagyöngye szőlőket keresztezte, és így jött létre a mára szinte mindenki által ismert fajta. Korán érő szőlőfajta, bora zöldes-sárga színű, könnyed, gyümölcsös. Sírig tartó szerelemnek neveztük el, mert Kati és Olivér között örök szerelem szövődött.


2000 Ft/palack
Rendelni szeretnék

Szürkebarát - Miklós atya


Egy francia borfajta, a pinot család tagja, a Pinot gris magyar megfelelője. A szőlő bogyója szürkésfehér, héja vöröses színezetű, világosabb színű rozé is készíthető belőle. Gazdag zamata, enyhe savai, üdesége miatt szeretik a borkedvelők. Miklós atyának neveztük el, mivel a 14. században Károly Róbert Neszmélyre küldte Lajos herceg nevelőjét, Miklóst és birtokot adományozott neki. Az élete során rengeteget segített az ott élő szegényeknek.


2100 Ft / palack
Rendelni szeretnék

Chardonnay - Longa Villa


Megjelenésében tiszta, intenzív szalmasárga színű. Illatában a Chardonnay krémessége, vajassága, vaníliás illata jelenik meg. Ízében sárga gyümölcsös, citrusos, zöld almás ízjegyek találhatók, a vajas karakter ízében is érezhető a borvidékre jellemző gazdag savszerkezettel. Nagyon szép, hosszú lecsengésű tétel. Longa villának neveztük el a bort, mert Neszmélynek 1471-től hosszú ideig ez volt a neve.


2500 Ft / palack
Rendelni szeretnék

Hárslevelű - Mariska néni


Manapság minden borissza tudja, hogy a Hárslevelű a Kárpát-medence egyik őshonos szőlőfajtája. A neszmélyi talajon nagyon lágy, könnyed bort ad. Mi idén gyöngyözőbort készítettünk belőle, amely egy szolidan pezsgő, lágyan buborékos, éppen ezért nem karcoló, sokkal inkább simogató ital lett. Miért Mariska néninek neveztük el? Ő jutott eszünkbe, amikor megtudtuk, hogy a hárslevelű őshonos fajta, Mariska néni őshonos volt Neszmélyen és évekig, még 86 éves korában is a kis borászatunkban dolgozott.


2000 Ft / palack
Rendelni szeretnék

Olaszrizling - Zsiga bá'


Hazánkban szinte minden borvidéken megtalálható. Savai erőteljesek, de finomak, igazi férfias bornak tartják. Gyakran mutat keserűmandulára emlékeztető illat- és ízjegyeket. A hosszabb fahordós érlelés ízeit nemessé teszi. Zsiga bácsi volt a borászat előző tulajdonosa. Csak Olaszrizlinget készített és nagyon kellemes, kedves borai voltak. Az egész falu ismerte, itt született, nőtt fel és házassága utánköltözött Svájcba. Igazi borász családból származik, de gyermekei nem akarták folytatni a borászkodást. Élete végéig minden évben visszajárt Neszmélyre és az egész nyarat ott töltötte borászkodással.


2100 Ft / palack
Rendelni szeretnék

Cabernet Sauvignon rozé – Bíboros kosbor


A Cabernet Sauvignon a világ egyik legismertebb és legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtája. Népszerűségét jól mutatja, hogy a világ borvidékeinek nagy részén jelen van, az összes jelentősebb bortermelő országban készítenek belőle bort. A kékszőlőt szüret után bogyózzuk és csak pár óráig hagyjuk héjon ázni. Így a színanyag oldódik a mustba. Reduktív módszerrel készítjük, mert így őrzi meg friss, gyümölcsös jegyeit. Miért Bíboros kosbor? Védett növény, Neszmély környékén rengeteg található belőle. Már a középkorban ajzószerként (afrodiziákum) használták. Állítólag ma is.


1900 Ft / palack
Rendelni szeretnék

Merlot - Pista Bátyám


Francia eredetű fajta. A merlot nem áll távol a Cabernet Sauvignontól, de lágyabb, bujább annál. Közepes testű, gyümölcsös zamatú, finom, lágy és simulékony. Tannin- és savtartalma alacsony. Pista bátyám volt az első borásza a 2004-ben megvásárolt területnek. Borkészítési technikája elég sajátságos volt, mert ha nagyon savas volt a bor a következő szlogent használta: "Hadd szóljon" - és már öntötte kiló számra hozzá a cukrot.Ma már nem ezt a technikát használja a borászat.


Rendelni szeretnék
WEBÁRUHÁZ